Daisypath Graduation tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Graduation tickers

Friday, March 11, 2011

Rabun Warna ke Buta Warna????

Ini istilah yang biasa kita dengar. Tapi betul ker seseorang itu buta daripada melihat warna?? rabun warna istilah lebih tepat. ini kerana, mereka bukan tidak dapat melihat warna, merka cuma dapat lihat warna tetapi berbeza dengan orang yang normal.

Lihatlah sahaja bagaimana mereka dengan rabun warna ini melihat. 

dan diantara yang rabun warna ini pulak, terdapat pelbagai klasifikasi anatra mereka. antaranya:
  1. protanopic
  2. Deutranopic
  3. tritanopic
apakah komplikasinya????

ya komplikasinya adalah apabila memandu. pemandu yang rabun warna ini akan melihat warna ini dengan kepekatan yang berbeza.
gambar sebelah kiri adalah bagaimana warna tarffuc light pada sesorang yang ada rabun warna jenis tritanopic.

sangat bahaya untuk anda bukan?? Jadi jalanilah ujian penglihatan warna anda di Klinik optometri. Kami mungkin dapat mengesan anda mempunyai rabun warna jenis apa. ini amat penting untuk mengelakkan kesukaran untuk masa hadapan terutamnya unutk anak anda. Boleh anda bayangkan kepentingan warna ini dalam kehidupan seharian dengan kerjaya.

merah amat susah untuk dikenalpasti.

1. Doktor- warna darah oesakit adalah merah. Ia akan kelihatan berlainan daripada apa yang kita lihat.

2. engineer dan sebagainya- warna pera;atan yang digunakan kebnyakannya menggunakan perbezaan warna sebagai marking contohnya warna wayar elektrik.

yang hijau akan kelihatan merah dan yang hijau akan menjadi seolah-olah kuning.

3. ibu bapa-lihat sahaja lawak diwah ini.


Lihatlah kesannya. Dan apa yang lebih menakutkan apabila kebanyakkan yang rabun warna adalah lelaki. 


25 comments:

  1. Saya baru dapat rawatan dari Sun Time Optical,Segamat, JOhor dengan kanta dan kanta sentuh tinta khas membetulkan rabun warna saya.
    Terima kasih dengan pengetahuan rabun warna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahal x kanta khas 2???

      Delete
  2. yup2...sama2. saya berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang pengalaman awak tuh. Terima kasih kerana melawat blog ini. Awak ada rabun warna jenis bagaimana?? Harap sudi kongsi pengalaman.

    ReplyDelete
  3. sekadar ingin berkongsi..

    saya adalah seorang pengidap rabun warna... bekerja sebagai seorang graphic artist.. seringkali saya gagal dalam mengecam pelbagai warna dengan tepat dan ini agak menggangu prestasi kerja say

    puas saya mencari solusi untuk masalah saya dan mendapati terdapat satu lens khas untuk membantu pengidap rabun warna... apabila saya menjalani pemeriksaan saya terkejut selepas saya memakai lens tersebut, saya terus boleh meneka nombor2 dalam buku ujian rabun warna dengan tepat!

    ingatkan takde bantuan dalam rabun warna.. syukur akhirnya saya dapat juga mengecam warna dengan baik skrg..

    kepada yg mengalami nasib seperti saya dan berminat untuk mendptkan lens ini boleh hubungi :

    0341431039 (dr ahmad)
    ahmad@visioncareglobal.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih atas perkongsian anda. Ya, kini terdapat satu lens yg boleh menolong anda melihat warna dengan lebih jelas. Sekarang ini teknologi itu masih baru di Malaysia. tetapi sebenarnya lens itu memang sudah berada agak lama di negara luar. Bagus untuk mencuba memakai lens tersebut. Untuk pengetahuan anda, saudara Ahmad ini juga salah seorang drpd senior saya di UKM. Beliau memang pelopor bagi penjualan lens ini. Saya sudah berjumpa dengan beliau tempoh hari, tapi belum berpeluang untuk update di blog ini. Insha Allah nt saya akan cuba post mengenai teknologi suatu hari nanti. =)

      Delete
    2. Anis ...buleh minta email add saudara ahmad itu....tq

      Delete
  4. betul ke ade lens untuk rabun warna ? di mana ada jual dan berapa harganya ?

    ReplyDelete
  5. yer memng ada lens utk bantu rabun warna ini. Jika berminat boleh hubungi senior optometris ini di talian 012-2879044 untuk maklumat lanjut. beliau merupakan pengedar pertama untuk lens ini di m'sia. harganya berdasarkan keperluan anda. harap maklum.

    ReplyDelete
  6. harganya mahal ke ek? saya berpendapatan sederhana sahaja, tapi mempunyai masalah rabun warna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harganya seribu dan ke atas. Tapi harga bergantung kepada kuasa mata anda juga. Sila rujuk pakar untuk maklumat yang lebih lanjut..

      Delete
    2. pls update price utk rawatan ni... nk tnye org malu...crik kt google sume xde price... :(

      Delete
  7. Mahal gak harga dia....klu dkat kawasan skudai johor ada x...

    ReplyDelete
  8. lens untuk rabun warna yang ada sekarang sesuai ke untuk yang rabun warna merah hijau?

    ReplyDelete
  9. Slam semua,sy pn ada mslah rabun warna.tension laaaa susah nk cri kerja.bljr jer tngi sjil xlaku.

    ReplyDelete
  10. Bole x update tentang lens ni?

    ReplyDelete
  11. Harga ahmad suntime tu mahal sial. I beli dari subang, usj optometrist 2ribu sepasang. Ada stok, terus ambil je, mantap pass exam. Google je usj dapat nom tel kedai.

    ReplyDelete
  12. You can buy the colour blind soft lens from USJ OPTOMETRIST shop, they got the lens in shop. I buy already and pass my test. shop telephone number 03 8011 9038 in subang jaya.

    ReplyDelete
  13. I dengan adik beli dua pasang dari usj dpt 4 ribu. Tempat lain mahal

    ReplyDelete
  14. Kat area mana eh ? Dia check dulu tak mata tu sebelum beli ? So untuk seorang 2k la ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat taipan, subang jaya. Kena check baca buku rabun warna dan beberapa test.

      Delete
  15. Sapa yg ada rabun warna ni susah nak ambil lesen memandu n motosikal....macamana org yg ada rabun warna nak lulus ujian warna ...boleh kongsi pengalaman ?

    ReplyDelete
  16. Biasanya ada 2 jenis rabun warna. Yang pertama adalah rabun warna jenis ‘red-green’. Rabun warna jenis ‘red-green’ ini adalah jenis yang paling banyak didapati. Untuk rabun warna ‘red-green’, kami ada menyediakan kanta lekap dan kaca mata untuk mengurangkan rabun warna di klinik kami.

    Sila hubungi kami di talian 082-507168 untuk pertanyaan lebih lanjut. Anda juga boleh meninggalkan mesej di laman facebook kami http://www.facebook.com/mataasia.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...