Daisypath Graduation tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Graduation tickers

Tuesday, March 29, 2011

ApaKaH PerBeZaaN PRK Vs LASiK??????

Ni sebagai gambar hiasan.....

LASIK (laser-assisted in situ keratomileusis) dan PRK (photorefractive keratectomy)

Kedua2 nya sama jer....semuanya pembedahan menggunakan laser untuk membetulkan rabun. Tapi ada prosedur yang berbeza yang membuatkan mereka berbeza. Kenapa anis tiba2 nak cakap pasal PRK Vs LASiK ni???


          Ceritanya begini, beberapa hari yang lepas, anis ada hadiri kuliah bersama dengan seorang pakar perubatan daripada royal airforce malaysia. Dalam kuliah tersebut, beliau ada menyebut bahawa sekarang ini, tentera udara ada yang rabun dibenarkan. Samada memakai kanta mata, kanta sentuh ataupun membuat pembedahan refraksi iaitu laser untuk membetulkan rabun. Namun ada syaratnya. Para pilot cuma dibenarkan untuk membuat PRK tapi bukannya LASiK.....


         Jadi apabila balik daripada ke;as itu, anis apalagi nak kongsilah dengan semua mengenai perbezaan kedua-dua kaedah laser ini......Jom kita lihat...
1. Ini adalah kaedah LASiK......kosa kata: mikrokeratome- alat untuk membuka satu lapisan tisu mata itu.


2. Ini pula kaedah bagi PRK


PRK tidak perlukan untuk membuka satu lapisan tisu depan mata. kaedah ini cuma menggunakan laser untuk membetulkan rabun.
Owh sekarang semua sudah tahu kaedah yang digunakan kan??? tapi apa pula kaitan pilot airforce tidak boleh membuat LASiK berbanding PRK???

Ceritanya begini, apabila terdapat kemalangan penerbangan ataupun pendaratan cemas, helicopter ataupun jet pejuang ini akan berpusing dan landing dengan tekanan yang tinggi. (micrograviti). Jadi, jika pilot tersebut membuat LASiK, kebarangkalian untuk flap tadi terbuka adalah tinggi, manakala bagi PRK, disebabkan kaedah ini cuma menggunakan laser,dan tidak melibatkan flap, jadi kaedah ini dibolehkan.

Lihat sahajalah bagai mana LASiK selepas pembedahan, masih ada kesan flap yang dibuat ole mikrokeratome tadi.

Kepada saudara/saudari di luar sana, buatlah rawatan laser ini mengikut keperluan dan bukannya kemahuan anda!!!!! =))

6 comments:

 1. kire yew ad la ahli tudm yg rbun ek?

  ReplyDelete
 2. assalamualikum
  nak tanya, lagi baik buat prk ke lasik?
  ada kesan sampingan tak buat prk n lasik?

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. Salam nak tanya, corneal haze yg jadi lps procedure prk tu boleh di ubati x? Apa treatment yg digunakan biasanya? Boleh sembuh balik?

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...