Daisypath Graduation tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Graduation tickers

Friday, February 25, 2011

PeSaKiT KeDuA: FLuCTuATioN in ViSioN

        Subhanallah cantik sungguh kejadian Tuhan ini. pada kali ini, anis dan partner menerima pesakit yang mengalami penglihatan yang tidak stabil (fluctuation in vison). Bagaimana kejadian ini ketidakstabilan ini boleh berlaku?? Ini yang menyebabkan kami teruja untuk mengetahuinya. 
       
        Pesakit mengadu mata senang kering. Mata akan berasa berangin seketika dan berasa pedih. selain itu, dia juga tidak dapat menumpukan perhatian yang lame dan sakit kepala apabila membuat perkara yang dekat terutamanya membaca dan menghadap lappy. (payah la mcm ni kalau nak layan farmVille lame2 kan??? hahahaha). jadi anis cuba mendapat power mata pesakit ini. power mata ok jer....apakah masalah die ni??? setelah mengkaji daripada rekod sebelum ini, kami dapati mata pesakit mempunyai perubahan yang tidak ketara dalam power mata pesakit. namun begitu, power mata pesakit seolah2 turun naik seperti dalam nisbah tertentu antara rrabun jauh dengan silau pada mata mereka. Contohnya:
        Rekod 1: rabun jauh=75, silau=25
        Rekod 2: rabun jauh=50, silau=50
        Rekod 3: rabun jauh=25, silau=75
jika dilahat, memang jumlah power semua sama sebenarnya iaitu lebih kurang 100. tapi nisbah jer yang berlaianan dan ketiga-tiga rekod ini pula adalah dalam masa setahun.


      Setelah selesai pemeriksaan mata, pesakit mengadu mengantuk kerana malam tadi die stay-up dan tidak tidur. Pesakit juga menyatakan dia tidak suka membuat kerja dekat dengan memakai spek. dia juga komplen bahawa spek adalah tidak selesa kerana tepi yang dekat telinga ketat. ini ada kaitan ker dengan masalah dia ni??? Setelah membuat diskusi dengan supervisor dan partner saya, saya dapat jawapannya.


        Tahukah anda sebenarnya ketidakstabilan kuasa mata ini adalah disebabkan habit pesakit yang suka berjaga pada waktu malam. ini kerana kuasa mata dipengaruhi oleh kuasa kornea(jelas depan mata) dan kata dalam mata. tuhan ciptakan malam untuk tidur dan merehatkan badan dan mata. jika mata tidak direhatkan, hasilnya adalah mata terlalu penat untuk berkerja dan kita akan melihat menjadi kabur.

        Kornea (depan mata) dan kanta dalam mata


        kedaan ini menjadi teruk apabila dia tidak suka menggunakan cermin mata untuk membuat kerja dekat. ini juga akan menyumbang juga kepada mata untuk berkerja kuat untuk melihat pada jarak yang dekat. mentelahan pesakit ini juga mempunyai sedikit air mata yang menyebabkan matanya kering. Kesimpulannya, hargailah penglihatan kita. gunakannya dengan bijak dan jangan terlampau teruk sehingga memudaratkan diri. 


     pesakit ini diarahkan untuk datang sekali lagi dalam masa sebulan untuk mendapatkan kuasa mata yang sebenar sebelumboleh membuat spek baru. pesakit juga dinasihatkan untuk tidur yang cukup sebelum datang ke klinik.

2 comments:

  1. Assalamualaikum kpd admin..

    Nak tanya, saya baru sahaja melakukan Test Mata Berkomputer.
    saya buat pemeriksaaan pada 03/okt/2015 dan Keputusan berkomputer tu ialah saya rabun silau -0.25 dan ada rabun jauh sedikit dgn bacaan -0.25.

    Sebelum ini pernah juga check mata, pd wkt tu dah mmg ada rabun silau just saya tidak hirau kan, ttapi itu 5 Tahun lepas.

    Skrg saya drive mlm mmg agak pening di sebabkan cahaya lampu kereta dari hadapan.
    perlu ke saya mengunakan Spek mata?

    Org kedai tu mencadangkan saya hanya mengunakan lens biasa yg yg mempunyai ciri2 :

    1) UV Protection
    2) Scratch Resistant
    3) Anti-Reflective
    4) 1.56 Mid-Index
    dan harga lens ini adalah RM45

    Bila saya ckp saya student lagi dan masa duduk di hadapan komputer kira2 melebihi 8-10 jam sehari dia mengalakkan saya untuk mengunakan lens ini

    1) UV Protection
    2) Scratch Protection
    3) Anti-Reflective
    4) Ultra Slim Design
    5) Easy to clean
    6) Impact Resistant
    7) Thin Lens Material
    8) Blue Cut out
    9)1.61 Hi-Index Aspheric (Blue Cut)
    dan harga lens ini adalah RM150

    saya nak tanya berbaloi kah saya membeli lens tersebut dgn harga yg di berikan?

    Index untuk kaca mata tu tidak sama kah dgn Power kaca mata?
    saya xpernah guna spectacle sblm ini jadi saya tidak tahu..

    Boleh ke Spect mata xda power?

    Ada tak cara utk menghilangkan rabun silau ini?

    saya mmg memerlukan nasihat dari admin sbb admin lebih tahu dari saya.

    ReplyDelete
  2. Salam admin. Tadi saya ada buat ujian mata ini keputusan
    R : 1.75 (rabun) / -0.25 (silau)
    L : 1.50 ( rabun) / -0.50 (silau)

    Jadi saya dikategori apa? Dan perlu ke saya pakai spek?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...