Daisypath Graduation tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Graduation tickers

Tuesday, February 28, 2012

DileMMa Optometri 7..... SaRjanaMuDa OptoMetri Vs DipLoMa OptoMetri

Professor Dr. Norhani Mohidin.

Entri kali ini merupakan salah satu daripada rentetan daripada kelas bersama ibu kepada optometri di Malaysia iaitu Prof Dr. Norhani Mohidin. Apa yang membawa anis ke sini?? Di dalam kelas bersama beliau tadi, beliau bukan sahja mengajar, prof juga ada berkongsi tentang hasrat beliau untuk melihat 'new generation of optometry'. Bunyi macam biasa, tetapi 'rebranding' optometry yang dimaksudkan ini adalah:-

1.  Practice atau mengamalkan apa yang dipelajari. 
Menurut prof, beliau amat kesal dengan sikap segelintir bekas pelajarnya, iaitu optometri ini tidak mengamalkan apa yang diajar dan dipelajari semasa bergelar sebagai pelajar dahulu. Situasi sekarang. Jika juruoptik, yang cuma ada kelulusan untuk memotong kanta cermin mata, mereka giat berusaha untuk mempraktikkan  seperti optometri seperti penjualan kanta sentuh dan sebagainya. Tetapi berbeza pula dnegan optometri yang mempunyai kelulusan sarjana muda optometri, segelintir daripada mereka ini amat suka membuat kerja seperti penjualan spect, menjual kanta sentuh tanpa pemeriksaan mata dan sebagainya seolah-olah tidak mempraktikkan apa yang dipelajari.

2. Pengurusan pesakit yang sihat.
Apa yang dimaksudkan oleh prof adalah mengenai mentaliti orang di Malaysia. Apakah yang dimaksudkan dengan mentaliti ini??

 • Mata putih (mata sihat) - berjumpa dengan optometri.
 • Mata merah (sakit mata) - berjumpa dengan pakar mata/doktor.
Jadi peranan optometri di sini adalah untuk menyedarkan rakyat di Malaysia ini bahawa tidak semua mata yang putih adalah sihat. Masalah mata seperti mata malas, mata juling, atau sebagainya juga adalah mata putih. Jadi, sebagai optometri, kitalah yang bertugas utnuk mengesan masalah mata seperti ini. Jadi, kita dapat merubah mentaliti rakyat malaysia bahawa tidak semua mata yang berwarna putih itu adalah sihat. 

3. Soalan prof kepada para pelajar, :- Apakah yang membezakan kamu dengan pelajar diploma dalam optometri???
Jawapannya adalah 'our thinking' atau pemikiran kita. Apa yang memebezakan sarjana muda optometri dengan diploma dalam optometri adalah pemikiran. Menurut prof, jika diperingkat diploma apa yang diberi penekanan adalah dari segi latihan dan kemahiran. Namun jika diperingkat degree atau lepasan ijazah, penekanan yang diberikan adalah pemikiran. Jika dibandingkan dari segi kemahiran, mungkin pelajar degree ini akan sama sahjaa dengan pelajar diploma, namun apa yang menunjukkan kelebihan degree adalah dari segi pengurusan pesakit. Kerana pengurusan pesakit ini memang menuntut seseorang optometri utnuk berfikir dan berfikir dan akhirnya mempraktikkan apa yang mereka pelajari. 

Itulah sahaja daripada ringkasan azimat dan perkongsian daripada prof yang amat saya kagumi. Kelas bersurai. 

Bakal graduan sarjana muda optometri yang akan mewarnai dunia optometri suatu masa nanti...

Seronoknya kalau boleh diteropong masa depan saya macam ni.....6 comments:

 1. slm....sya fyda..sya nk minta bantuan...skrg n sya tgh m'buat kajian ke atas pemakaian kanta mata y bewarna....blh x sya dptkn statistik pengguna yang mengalami jangkitan apa bila memakai kanta mata bewarna...thnx...

  ReplyDelete
 2. Wsalam. Boleh saya tahu jamgkitan yang di maksudkan tu adalah sgt general. Jnagkitan mata merah atau jangkitan kuman?? atau semua??? =)

  ReplyDelete
 3. boleh saya berjumpa dengan akak ? saya ada masalah rabun jauh yang agak teruk . .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Adik dimana sekarang??? boleh jer jika di area lembah kelang...

   Delete
 4. salam , jika kita ambil bidang optometri, adakah kita akan menjadi seorang doktor ?

  ReplyDelete
 5. Hello.. sy nk tanye ttg tugas seorg opto. Setiap kputusn n tindkn yg dbuat k atas pesakit adakah perlu drujuk kpd opthal? Sbrpa jauh keutamaan kita dlm mnentukn keputusan prubatn? Adakah opto juga tmasuk dlm pbincgn bsama para medik lain dlm mnentukn thp ksihtn pskt?

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...